Thermografiekeur is ITC Level 3 gecertificeerd specialist in thermografie bij zonnepanelen.

Thermografie zonnepanelen

Level 3 gecertifceerd expert in thermografie bij zonnepanelen

Home » Thermografie » Zonnepanelen

Thermografie zonnepanelen

De interesse in zonnepanelen is de laatste jaren in Nederland sterk toegenomen. Zonne-energie is momenteel zelfs een “hot item”. Dit is eigenlijk heel logisch. Want door de sterk gestegen stroomprijs en energiebelasting en de sterk gedaalde prijzen van panelen zijn ze zelfs in ons natte klimaat al snel rendabel. Er worden dan ook in snel tempo zonnestroom installaties geplaatst en zonneparken aangelegd.

Veel zonnepanelen vertonen fouten

Hoe weet je of een zonnestroom installatie wel goed functioneert? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 20% van alle PV installaties fouten vertoont! Vaak zorgen defecte bypass-diodes, slechte contacten, breuken en kortsluiting in zonnecellen voor gereduceerd rendement. De opbrengst van zonnepanelen kan hierdoor erg tegenvallen. Bovendien kunnen defecten tot onveilige situaties en brandgevaar leiden!

Thermografie inspectie

Hoe controleer je of PV installaties optimaal werken, voorkom je risico’s én weet je zeker dat je alle potentiële energie uit je panelen haalt? Door zonnepanelen te laten controleren met gebruik van thermografie worden defecten snel opgespoord. Wij zijn specialist in de inspectie van zonnestroom installaties. Om grote hoeveelheden panelen snel & efficiënt te inspecteren maken wij gebruik van een professionele inspectie drone. Zo ben je zeker dat je installatie veilig is en ook werkelijk rendement oplevert!

Wanneer laat je PV panelen inspecteren?

Het is aan te raden kort na het installeren een thermografie inspectie uit te laten voeren. Eventuele fouten in het systeem kunnen dan onmiddellijk door de installateur worden verholpen zonder dat veel rendement verloren gaat. Een ander aangewezen moment voor een thermografisch onderzoek is even voor het vervallen van de garantie termijn. Eventuele aangetroffen problemen kunnen dan nog onder garantie worden verholpen. Daarnaast is het natuurlijk aan te raden om zonnepanelen waarvan de opbrengst tegenvalt op korte termijn te laten onderzoeken.

Voordelen van thermografie

Een inspectie van zonnepanelen met thermografie heeft een aantal grote voordelen. Thermografie is een contactloze inspectie methode, de zonnestroom installatie hoeft niet te worden uitgeschakeld maar de inspectie kan tijdens gebruik worden uitgevoerd. Defecten worden direct zichtbaar met thermografie. Grote aantallen panelen op zonneparken kunnen snel met gebruik van een drone worden geïnspecteerd.

Omstandigheden bij thermografie

Bij een thermografisch onderzoek van zonnepanelen is het belangrijk dat de weersomstandigheden hiervoor geschikt zijn. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat de zon voldoende schijnt. Een minimale zoninstraling van 600 a 700W/m2 is nodig om problemen te kunnen waarnemen.

Enkele voorbeelden van thermografie

Kosten van een PV inspectie

De kosten van een PV inspectie een inspectie van zonneparken en zonneweides met gebruik van zijn afhankelijk van het aantal te controleren panelen.