Vocht is één van de belangrijkste oorzaken van een slecht binnenklimaat

Vochtinspectie

Vocht is de belangrijkste oorzaak van een slecht binnenklimaat

Home » Binnenklimaat » Vocht

Vochtinspectie

Vocht in huis is de belangrijkste oorzaak van een ongezond binnenklimaat! Huisstof mijten en schimmels gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid. Zij kunnen bovendien nare aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaken. Meer dan 30cm2 schimmel in huis wordt dan ook algemeen als een risico voor de gezondheid van de bewoners beschouwd. Vochtproblemen zijn de oorzaak van bijna 70% van alle schade aan gebouwen. Dus heb je last van een vochtprobleem? Laat dan altijd een vochtinspectie uitvoeren door een vochtspecialist.

Waar komt al dat vocht vandaan?

Tijdens het koken, douchen, wassen en uitademen wordt binnen continu vocht geproduceerd. Het is belangrijk dat er goed wordt geventileerd om het af te voeren. Een gezonde luchtvochtigheid binnen ligt tussen de 40 en 60%. Is de lucht vochtiger dan neemt het risico op onder meer schimmel sterk toe. Zeker wanneer er ook sprake is van isolatieproblemen, tocht of koudebruggen! Een duidelijke aanwijzing voor een te hoge luchtvochtigheid is de condensvorming op dubbelglas.

Andere oorzaken van vochtproblemen

Naast de bovengenoemde oorzaken van vochtproblemen spelen er vaak aanvullende zaken die een veel hogere vochtproductie in gebouwen veroorzaken. Met het risico gezondheidsproblemen en vochtschade als gevolg. Vaak is er in Nederland sprake van een vochtige of zelfs een kletsnatte kruipruimte. Soms spelen ook problemen als optrekkend vocht, regendoorslag, interne condensatie of waterlekkages bij kozijnen. Om schade en gezondheidsklachten te voorkomen is ventileren in deze gevallen alléén niet onvoldoende.

Wanneer vocht vanuit de kruipruimte in de vloer kan doordringen heeft dit ernstige  gevolgen voor het binnenklimaat! Bovendien kunnen de kosten voor verwarming stijgen met wel 30%!

Onderzoek & herstel vochtproblemen

Het is belangrijk om de bron van de vochtklachten tijdens een vochtinspectie te laten achterhalen en te herstellen. Alléén zo kunnen de gebouwschade en gezondheidsrisico’s als gevolg van vochtproblemen worden voorkomen. Helaas zijn oorzaak en gevolg van vochtproblemen meestal niet op dezelfde plaats te vinden. Een foute analyse is dus al snel gemaakt. Een goed onderzoek naar de bron van vocht in huis is aan te raden om nutteloze investeringen te voorkomen!

Binnenklimaat en vochtonderzoek

Wij zijn expert in binnenklimaatproblemen en vochtonderzoek. Wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van de oorzaken van waterlekkages en vochtproblemen. Bij plotselinge schade aan leidingen, goten of doorvoeren worden de kosten van het onderzoek en herstel naar deze schade meestal gedekt door de opstalverzekering. De kosten van een vochtonderzoek zijn afhankelijk van het type probleem en van het pand waarom het gaat.