Drone inspectie bij VVE met daklekkage

Daklekkage

Wij brengen daklekkages haarscherp in beeld tijdens een dakinspectie

Home » Lekdetectie » Daklekkage

Thermografie bij daklekkage

De juiste locatie van een plat dak lekkage is meestal moeilijk te bepalen. Op de plaats waar de gevolgen van een lekkage zichtbaar zijn is de oorzaak van de lekkage vrijwel nooit te vinden. Energiekeurplus spoort de oorzaken van daklekkages en natte isolatie als gevolg van interne condensatie snel op met thermografie. Hierbij maken we gebruik van thermografie, een professionele drone met een warmtebeeldcamera of een uitschuifbare fotomast. Behalve bij lekdetectie maken wij ook gebruik van thermografie om de oorzaken van warmteverlies en het voortijdig vergaan van rieten daken vast te stellen.

Het belang van een dakinspectie

Een plat dak van een gebouw heeft een zeer belangrijke functie, het moet het binnenklimaat en de gebruikers van een gebouw beschermen tegen negatieve (weers)invloeden van buitenaf. Een plat dak bevat een waterdicht membraam en kan uit verschillende materialen kan bestaan, zoals bijvoorbeeld EPDM, kunststof of bitumen. Om goed te kunnen functioneren dient zo’n membraam te kunnen uitzetten en krimpen. Daarnaast moet het bestand te zijn tegen zoninstraling, grote wisselingen van temperatuur, en tegen belastingen als gevolg belopen van het dak.

Hoe ontstaat daklekkage bij een platdak?

Een plat dak van een gebouw heeft het gedurende het jaar flink te verduren. Vooral een warme zomer is een zware belasting voor een plat dak, de temperatuur van de dakbedekking kan ’s zomers namelijk zeer sterk oplopen. Door de combinatie van de hoge temperatuur, het uitzetten en krimpen van materialen en de UV-straling van de zon worden vaak scheuren in het waterdichte systeem veroorzaakt. Bovendien is dakbedekking vaak erg gevoelig voor grote puntbelasting waardoor al snel schade kan ontstaan. Wanneer dergelijke gaatjes en scheuren onopgemerkt blijven kunnen ze als gevolg van regen en vorst flinke schade veroorzaken.

Veel voorkomende problemen bij platte daken

  1. Vocht, schimmel en warmteverlies, als gevolg van koudebruggen en ontbrekende isolatie.
  2. Tochtklachten, als gevolg van ontbrekende kierdichting ter hoogte van de aansluiting van het dak op de gevels
  3. Plassen water op de dakbedekking, als gevolg van een foutief afschot, of verstopte goten en afvoeren.
  4. Scheurtjes en barsten als gevolg van uitzetting en krimp bij verouderd dakbedekkingsmateriaal.
  5. Blazen onder de dakbedekking, als gevolg van een foutieve dakopbouw of een gebrek aan ventilatie.
  6. Vochtophoping onder de dakbedekking, als gevolg van lekkage of interne condensatie.
  7. Waterlekkage, als gevolg van beschadigingen aan de dakbedekking.
  8. Houtrot, schimmel en zwam, als gevolg van één van de bovengenoemde problemen.

Laat je dak voor de winter inspecteren met gebruik van thermografie en voorkom zo vorstschade, lekkage, warmteverlies en hoge herstelkosten!

– Energiekeurplus

Thermografie inspectie voorkomt hoge kosten

Met gebruik van thermografie zijn isolatiegebreken, waterlekkage of vochtophoping door interne condensatie in een plat dak of licht hellend dak snel op te sporen. Zeker wanneer het isolatiemateriaal op het dakbeschot onder de dakbedekking is aangebracht en er geen grof grind als ballast gebruikt is. Door een lekdetectie onderzoek met thermografie kun je flink op de herstelkosten van je dak besparen. Een dak lekkage kan zo namelijk plaatselijk worden gerepareerd. Dus het dak hoeft niet in zijn geheel te worden vervangen waardoor hoge kosten kunnen worden vermeden.

Lekdetectie met thermografie

Lekdetectie onderzoek bij een plat dak vindt vaak plaats enige tijd na zonsondergang na een zonnige dag. Hierbij maken wij gebruik van een geavanceerde warmtebeeldcamera, de zon en de hoge thermische capaciteit van water. Voor dakinspecties bij grote gebouwen maken wij gebruik van een professionele drone met een warmtebeeldcamera. Zo maken wij het verborgen vocht onder de dakbedekking zichtbaar met gebruik van thermografie. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar, op zonnige dagen en avonden na een zonnige periode doen zich de beste omstandigheden voor.

Controle van rieten daken

Een goed aangelegd rieten dak heeft een levensduur van 30 jaar. Vroeger waren rieten daken volledig open en daarom behaalden ze deze levensduur vrijwel altijd. Maar tegenwoordig brengen we isolatie onder het riet aan, en bij geïsoleerde rieten daken is het belangrijk dat de dakconstructie volledig luchtdicht is. Als gevolg van fouten ontstaat condensatie bij de naden en kieren. Hierdoor kan een rieten dak al binnen enkele jaren volledig verrotten. Voorkom problemen en laat een rookproef uitvoeren voordat het riet wordt aangebracht of wanneer je een bestaand rieten dak gaat isoleren!

Thermografie inspectierapport

Energiekeurplus levert na het onderzoek van een plat dak lekkage een een helder inspectierapport dat een dakdekker kan gebruiken om de exacte locatie van de reparatie te bepalen en de daklekkage gericht te herstellen. Bovendien kan ons lekdetectie rapport in veel gevallen worden gebruikt voor de verzekering.

Afspraak maken voor een dakinspectie

Wil je het dak van een bedrijfsgebouw, een gebouwen complex of een woning laten onderzoeken door middel thermografie? Neem dan op tijd contact op. Wanneer de omstandigheden geschikt zijn voor een dak inspectie nemen wij contact op voor een definitieve afspraak.

Enkele voorbeelden van het opsporen van een daklekkage

Voordelen van thermografie inspectie bij daklekkage

  • Snel
  • Voordelig
  • Non destructief
  • Voorkomt instortingsgevaar
  • Voorkomt hoge reparatiekosten
  • Voorkomt onnodig warmteverlies
  • Verhelpt binnenklimaat problemen

Kosten van een dakinspectie met thermografie

De kosten van een dakinspectie van een woning met thermografie zijn vanaf €395. Voor een inspectie van het dak van een bedrijf, VVE of een productie faciliteit geven wij graag een offerte op maat. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Voor dakinspecties bij grote gebouwen zijn wij landelijk inzetbaar.