Rookproef

Thermografiekeur gebruikt een blowerdoordtest en rookproef om de plaats van luchtlekken aan te tonen.

Rookproef en blowerdoor

Bij een luchtdichtheidstest maakt Thermografiekeur gebruik van een Blowerdoor. Dit is een grote ventilator die tijdelijk in een deuropening wordt geplaatst. Hiermee kunnen wij een gebouw in onder- en overdruk brengen, gelijktijdig meten we het verlies door naden en kieren in een gebouw. Om de locatie van luchtlekken op te kunnen sporen maken we gebruik van thermografie of van een rookproef met kunstmatige rook.

Naden en kieren

Luchtlekken zoals naden en kieren zijn de oorzaak van veel problemen in woningen en gebouwen. Denk daarbij aan tochtklachten, geluidsoverlast, een slecht functionerend ventilatiesysteem, aantasting van de constructie door interne condensatie en brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in woningen en gebouwen omdat kostbare warmte door ongecontroleerde in- & ex-filtratie verloren gaat. Door de grootste luchtlekken op te sporen en af te dichten verbetert het binnenklimaat en is een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, energieverlies en aantasting van gebouwconstructies vanwege vochtproblemen door condensatie te kunnen verhelpen moet eerst de locatie van luchtlekken worden vastgesteld. Daarna de aangetroffen naden en kieren kunnen worden afgedicht. Een rookproef met onschadelijke kunstmatige rook is hiervoor een zeer doeltreffende methode. Door middel van het gebruik van rook en een Blowerdoor is de locatie van luchtlekken duidelijk zichtbaar te maken.

Veel voorkomende luchtlekken

Veel voorkomende plaatsen waar tijdens een luchtlekken worden aangetroffen zijn de aansluitingen rond ramen en deuren, bij leiding- en kabeldoorvoeren, bij de aansluitingen van vloeren op gevels en die van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht bestaat het risico dat de kwaliteit van het binnenklimaat wordt aangetast door schimmelvorming en doordat schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon kunnen binnentreden.

De kosten van een rookproef

De kosten voor een luchtdichtheidstest van een woonhuis inclusief rookproef zijn vanaf €395. De kosten van een rookproef voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht, vraag hiervoor naar de mogelijkheden via onderstaand formulier.

Ja, ik wil graag een offerte voor een luchtdichtheidstest in combinatie met een rookproef aanvragen!

Rookproef
Straatnaam & huisnummer
Postcode
Woonplaats

Datum 17 oktober 2021 Thermografiekeur